Picie codziennie herbaty może w końcu się znudzić, jednak znajdzie się parę sposobów, aby urozmaicić napój. Nie musimy od razu sięgać po nowe, wymyślne mieszanki. Wystarczy dodać parę składników, które dodadzą aromatu czy słodyczy.
Słysząc połączenie „herbata i mleko” można od razu pomyśleć „fuj”. Jednak to połączenie ma swoich zwolenników. W Polsce taka herbata nazywana jest bawarką, a na świecie znana jest jako angielska herbata. W końcu to brytyjczycy spopularyzowali taki dodatek. Mleko łagodzi smak herbaty i nadaje jej mleczny posmak. Trzeba je dodawać już do zaparzonej herbaty, aby nie zaburzyć procesu parzenia. Mleko najlepiej sprawdzi się przy intensywnych, mocnych naparach, ponieważ wtedy nie zdominuje ono smaku samej herbaty.
Idzie jesień i te dodatki idealnie sprawdzą się na rozgrzanie. Do jesiennej herbaty spróbuj dodać imbiru, cynamonu, kardamonu czy goździków. Baw się proporcjami i zobacz, co najbardziej ci pasuje. Imbir najlepiej sprawdzi się w świeżej, startej formie. Przyprawy można już dodać w czasie parzenia. Jeśli zasmakują ci te mieszanki koniecznie spróbuj masala chai.
Dodatek konfitury do herbaty to prawie jak przekąska do napoju. Najpopularniejsze są wiśniowe, malinowe i brzoskwiniowe. Konfitury nie powinno wrzucać się do herbaty. Należy jeść ją i małe porcje popijać zaparzoną herbatą. Jeśli dodamy masę do napoju, wtedy stanie się one mętny. Bezpośrednio do napoju sprawdzi się syrop czy sok owocowy.
Najpopularniejszą opcją będzie tutaj cytryna. Niestety nie należy jej nadużywać, ponieważ, gdy dodamy świeżą cytrynę w trakcie zaparzania herbaty dojdzie do reakcji tworzącej cytrynian glinu. Jest on szkodliwym związkiem odkładającym się w organizmie. Przypuszcza się, że może odpowiadać on za chorobę Alzheimera. Z cytrusów sprawdzi się też dobrze pomarańcza - z miodem i goździkami stworzy dobrą jesienną opcję. Oprócz nich można spróbować świeżych truskawek, owoców leśnych czy malin. Suszone owoce też się sprawdzą ;)
Hibiskus, jaśmin, lawenda, róża, nagietek - opcji jest kilka. Będą pasować do herbaty czarnej i zielonej. Jeśli będą w formie suszonej warto zaparzyć je razem z liśćmi herbaty.
Jeśli te dodatki wydają ci się banalne zainspiruj się wschodnią kulturą. Znajdziesz tam herbaty z dodatkiem soli, masła, ryżu czy nawet kaszy.
Udostępnij: