Produkty zawierające kwiat klitorii ternateńskiej zostały czasowo wycofane ze sprzedaży ze względu na jej status jako tzw. novel food w UE, ponieważ składnik ten nie był spożywany w Europie przed 15 maja 1997 r
Jesienne chłody to czas na rozgrzewające herbaty pełne aromatycznych przypraw i owoców, które przyniosą ciepło i wsparcie dla zdrowia
Dziś rozwiejemy wątpliwości dotyczące wyboru między herbatą liściastą a w torebkach, omawiając główne różnice.
Herbaty wiosenne, które poprawią nam nastrój, zachwycą nas swoim smakiem i aromatem oraz dodadzą energii!
Gdy myślimy o rodzajach herbaty, przychodzą nam do głowy różne jej kolory. Klasyfikuje się ją, biorąc pod uwagę styl jej produkcji oraz stopień utlenienia - te procesy (oraz gatunek) wpływają na kolor herbaty, skąd bierze się nazwa… Chociaż nie zawsze tak jest.
Picie codziennie herbaty może w końcu się znudzić, jednak znajdzie się parę sposobów, aby urozmaicić napój. Nie musimy od razu sięgać po nowe, wymyślne mieszanki. Wystarczy dodać parę składników, które dodadzą aromatu czy słodyczy.
Herbatę można przyrządzać szybko, zalewając saszetkę wrzątkiem w pośpiechu, a można zrobić z tego cały rytuał, tak jak zrobili to Japończycy. Najlepiej znaleźć swój złoty środek, ale są elementy, na które warto zwracać uwagę.
Czy to do śniadania, po południu do paru herbatników czy u babci do spokojnych pogaduszek - dzisiaj herbata nie jest dla nas niczym niezwykłym. Jest dostępna w każdym sklepie i większość z nas ma ją w swojej kuchni. Czy tak było zawsze? Skąd herbata do nas przybyła i dzięki czemu została na dłużej?